Hundeutstilling – en hyggelig hobby

Å stille ut hunden er en viktig måte å få bedømt resultat av avl på. Når hunden er på utstilling blir den bedømt opp mot offisiell rasestandard. Norske hunders viktigste egenskaper er å kunne fungere ordentlig som familiehund, dette inkluderer turer ute. Hundeutstillinger er dessuten en fin hobby å ha, både som del av en konkurranse og det aktuelle hundemiljøet. På utstilling får du truffet andre eiere du vil ha mye til felles med.

På en utstilling får du dessuten sett på mange andre hunder av forskjellige raser, inkludert den du selv har. Det er ikke umulig at du får truffet slektninger av hunden din, for eksempel søsknene eller foreldrene dens. Årlig arrangeres mange utstillinger rundt om i landet, i regi av Norsk Kennel Klub med tilhørende medlemsklubber. En del av disse utstillingene er offisielle og terminfestede. Det er vanlig at ulike raser blir bedømt hver for seg.

Ulike klasser

Innen de ulike rasene blir det konkurrert i ulike klasser etter hundenes alder. Her finnes juniorklasse (9–18 måneder), åpen unghundklasse (15–24), brukshundklasse (beståtte brukshunder som er minst 9 måneder gamle), åpen klasse (minst 15 måneder gamle hunder), championklasse (hunder med championat-titler) og veteranklasse (hunder som er eldre enn 8 år). I de ulike klassene konkurrerer dessuten hannhunder og tisper hver for seg.

Det er også normalt at hundeutstillinger inkluderer diverse konkurranser, som lydighet og agility. I Norge har hundeutstillinger i regi av NKK funnet sted siden 1898, som var NKK først ble stiftet. Dersom du skal på utstilling med din hund gjelder det å ha med seg en del utstyr. Du bør med bur til hunden, en vannskål, nok godbiter, utstillingsbånd og helsekort/pass. For din egen del kan du dessuten godt ha med deg en stol. På en hundeutstilling må du nemlig regne med å bli sittende å vente en del.