Hund og barn

Dersom du har barn skal du vite at de kan få mye ut av å vokse opp med en hund. Å kunne ha samvær med et kjæledyr vil påvirke barna både fysisk og psykisk, og de får lært seg å ta ansvar. Før en familie skaffer seg hund gjelder det å snakke med barna om det i forkant. De må lære seg hvordan hunden skal behandles. Hunden er selvfølgelig først og fremst foreldrenes ansvar, men barna må også inkluderes.

Før hunden kommer i hus må barna få vite om ansvaret det medfører. Er det snakk om en valp kan det være en idé å melde seg på valpekurs, og spørre om det er mulig å ta med barna. På de fleste kurs vil nok dette gå greit. På et slikt kurs får dermed hele familien sjansen til å lære seg hvordan den nye hunden skal kommuniseres med på beste måte.

Et felles familieprosjekt

Hund og barn kan og bør ha det gøy sammen, men det er viktig å huske på at hunden ikke skal behandles som et leketøy. I tillegg skal ikke hund og barn være alene med hverandre. Det er ikke alt barna forstår om håndtering av hund, og da er det viktig med ansvarsfulle voksne. Barna må også vite at hunden ikke skal forstyrres når den sover. Blir hunden ofte vekket, kan den fort bli usikker og redd.

Hunden skal også få være i fred når den spiser. Hvis hunden må spise når det er mye aktivitet på gang, kan den bli stresset. I tillegg kan den føle et behov for å beskytte maten den spiser. Det viktigste å tenke på når det kommer til hund og barn er at gode og trygge rammer skal opprettholdes. Hunden er et felles familieprosjekt, og bør ikke komme som en uventet overraskelse.